ware jakob


ware jakob 1.0

man met wie men het best een relatie kan aangaan; man die het meest geschikt is als partner; ideale levenspartner

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ware jakob…

is een man; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het meest geschikt als levenspartner

    Algemene voorbeelden


    De ware jakob is iemands ideale geliefde. Dit gezegde gaat terug op de Bijbel, al is de precieze herkomst niet duidelijk.

    https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/de-ware-jakob

    De nu algemeen aanvaarde gedachte, een emotionele en seksuele band tussen de ware jakob en de ware jakoba, een uit vrije wil aangegaan en tot geluk leidend huwelijk, dat het beide partners mogelijk maakt om hun individuele potentieel te verwezenlijken, is historisch gezien een recent concept.

    https://books.google.nl/books?id=oal0AAAAQBAJ&pg=PT139&lpg=PT139&dq=%22ware+jakoba%22&source=bl&ots=tSisS_1lk4&sig=fCY5Tt1R1k9OucLk5hO21rWfENg&hl=nl&sa=X&ei=UQb3VJCSHMmLObXagagF&ved=0CDcQ6AEwBA#v=onepage&q=%22ware%20jakoba%22&f=false,

    The swinging sixties namen hun aanloop, reculer pour mieux sauter. Tot er, beste Lap, een jongeman serieus werk van me begon te maken, misschien was hij wel de ware Jacob. Ik oogde toen nog redelijk slank, zij het al met een aanzet tot molligheid.

    In liefdes naam, Greta Seghers,

    In elk geval begonnen we te dromen over de prins, Aina, Greta en ik. Nu wil ik niet alle schuld op boeken schuiven. Toen we, de een na de ander, ons vizier begonnen te richten op 'de ware Jacob' en het huwelijk ons doel werd, waren er meer beweegredenen.

    Anna, Hanna en Johanna, Marianne Fredriksson,

    Wie de beker tot op de bodem ledigt, krijgt een bijzonder drakerig happy end te verwerken: ettelijke escapades later wordt Malena ontiegelijk rijk en loopt ze de ware Jacob tegen het viriele lijf.

    De Standaard,

    De waarheid was dat Fabienne op een officieuze manier uitgehuwelijkt was aan Victor, in een krampachtige poging van hun beider ouderparen om het familiekapitaal uit te breiden en te behouden. Maar in tegenstelling tot wat velen in dezelfde adem over zulke huwelijken zouden beweren, hielden hij en zijn vrouw zielsveel van elkaar. Het was een toevalstreffer geweest: de kunstmatige Ware Jacob bleek ook de door God voorbestemde Romeo.

    De Openbaring, Tom De Cock,

    'Ik denk dat er waarschijnlijk massa's "ware jakobs" zijn.'

    https://books.google.nl/books?id=Az-XBQAAQBAJ&pg=PT14&lpg=PT14&dq=%22ware+jakobs%22&source=bl&ots=ggPfqoNzCb&sig=697eyLFUAWMt_fVisnnEnKrjxVY&hl=nl&sa=X&ei=wwv3VOu3EMKCPbaDgdAE&ved=0CCMQ6AEwATgK#v=onepage&q=%22ware%20jakobs%22&f=false,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • op jacht naar de ware jakob
    • in haar zoektocht naar de ware jakob

    Op jacht naar de ware jakob! Zoe wordt op date gevraagd door de knappe dierenarts, Dr. Judson Lyons.

    http://www.uitzendinggemist.net/aflevering/250891/Dokter_Hart_Net5.html,

    Op de vraag of mannen zich ook kunnen herkennen in Bridget Jones en haar zoektocht naar de ware Jacob, antwoordde Colin Firth bevestigend: "Komiek Stephen Fry noemde zich al de 'mannelijke Bridget Jones'".

    http://msn.filmfocus.nl/nieuws/multinieuws.php?id=11=3,

    overig


    • de ware jakob vinden

    Via opgeklopte advertenties lokten Sali F. en Corinne B. via hun huwelijksbureau "Présence" in de Brusselse Louisalaan eenzame harten op zoek naar een partner. Ze hielden hen knappe jonge vrouwen of rijke mannen voor. Het paar garandeerde dat klanten de ware Jacob zouden vinden binnen de drie maanden.

    De Standaard,

    Zij dacht de ware Jacob te hebben gevonden, maar dat bleek geen echte heer te zijn.

    De Standaard,

    Na haar vaders overlijden komt het er voor de dochter op aan de ware Jacob te vinden.

    De Standaard,